неделя, 6 февруари 2011 г.

Coming back and starting over...

В момента остават малко повече от 100 дни до лятото, което ме накара да се замисля за един проблем. Някога опитвали ли сте се да се завърнете от нещо? Контузия, провал или каквото и да е друго преживяване? Ако отговора е да, тогава сте осъзнали колко трудно е и колко воля и упоритост изисква. Колко трудно е да накараш мускулите да заработят отново със същата сила, с която са работили преди. Е, не е буквално разходка в парка, но не е и невъзможно, стига наистина да го искаш.
Най-трудната част е отново да преминеш на тренировъчен режим. В случая с контузия, докато си страдал от нея, по цял ден не си правил нищо, все си почивал и сега изведнъж да започнеш интензивен тренировъчен режим с малко до никаква почивка? Ами така буквално каниш контузията обратно. Преди да продължа с „дълбоките” си размисли, искам само да спомена че не съм никакъв експерт, просто изразявам лично мнение. Ениуей, за тренировките – колкото и банално да звучи, първо трябва да се започне с малко. Дали ще бъдат една-две серии лицеви опори, комбинирани с една-две серии коремни преси или 1-2 км бягане в парка, няма значение. Важното е да се започне с нещо. Така организма ще се пригоди към натоварването и след няколко седмици постепенно повишаване на натоварването, това неприятно чувство на умора ще се превърне в… е пак умора, но този път няма да е неприятната умора, а такава, която ти подсказва, че всъщност си свършил нещо значимо. И без да се усетиш вече ще си във форма и ще бъдат малко нещата, на които няма да си способен.
Наскоро аз претърпях един провал – след като направих една серия лицеви опори от 15 и едвам изпомпих 4 при втората, си помислих че е време за промяна. Време е да си сменя хранителния режим и да започна да тренирам по-често. Но както се пееше в една песен: …Time has come and gone for words…, така че не ми остава нищо друго, освен да действам по въпроса. Въпросът какво точно да включва тренировката ми все още не е решен, но съвсем скоро мисля да постна седемдневна програма. Колко скоро? Ами когато всъщност я измисля.

Няма коментари:

Публикуване на коментар