събота, 21 май 2011 г.

Dallas Mavericks vs. Oklahoma City Thunder Game 3 of the Western Conference Finals Preview

Какво можем да очакваме от този мач?
Тук няма нужда дори и да се впускам в други въпроси, понеже отговорът на този събира отговорите на всички други свързани с този мач. Тази вечер ще се играе може би ако не най-важния, то поне вторият най-важен мач в сериите (Най-важният би бил при равенство 2-2). Не трябва да изключваме и факта, че следващите два мача се играят в Оклахома Сити, което при победа на Далас би означавало предимство при евентуален седми мач, което пък би довело до по-големи шансове за победа. За Оклахома това би означавало отново предимство, но имайки предвид, че те вече взеха една победа в Далас, сега всичко, което им остава е да вземат своите три, тези които се играят в тяхната зала и за първи път в историята си, като Оклахома Сити Тъндър, младоците ще отидат на финалите в НБА. Но дали всъщност ще стане така?
Лично за мен един от ключовите фактори е Ръсел Уестбрук. Първо на първо трябва да спре да играе самостоятелно. Все пак гарда има едно чудовище на крилото, чието първо име е Кевин, а последното му е Дюрант. Този не-човек, който има възможността всяка вечер да отбележи поне 30-ина точки без да си дава много зор, едва ли не носи отбора през последните години и с малко помощ от други младоци, вижте до къде стигна отбора. А когато Ръсел Уестбрук играе самостоятелно... Е, не е като отборът да страда, но все пак ефикасността им е по-малка, а в плейофите един пропуснат удар може да значи загуба. А в петия мач срещу Мемфис Гризлис, на полуфиналите на конференцията, Уестбрук изпусна два такива за спечелване на мача. Въпреки че ме съмнява, ако Тъндър губеха във въпросните ситуации, че топката щеше да е в ръцете на Уестбрук, фактите са си факти - той ги изпусна. И това е всичко, което има значение.
Друго важно нещо за Оклахома, за да спечелят този мач, е Кевин Дюрант. Въпреки че играят пред собствена публика, Дюрант трябва да изиграе един дяволски добър мач, за да могат Оклахома да имат шанс за победата. Разбирате ли, Далас имат едно създание, което почти никой в лигата не може да спре, веднъж щом загрее. Това създание е родом от Германия и откъдето хване топката, оттам може да вкара. Името му е Дирк Новицки, но за него ще говорим по-долу. Имайки предвид височината и бързината на Дюрант, няма да бъде голяма грешка, ако се предположи, че по някое време и той ще пази Дирк. А може и дори да го спре няколко пъти. Но Новицки неведнъж ни е убеждавал, че това няма значение. Той може да изпусне девет от десет удара в четвъртата част, но този един, който вкара, ще бъде печелившият.
Но нека се върнем към Дюрант. Кой би го пазил от Далас и кой би могъл да го опази? Името на Шон Мериън идва наум. От години "Матрицата" е известен със солидната си защита и какъв по-добър повод от този да докаже тази теория отново? Въпреки очевидното си предимство над Мериън, Дюрант не е безгрешен, колкото и пъти да ни е убеждавал в противното. Щом Мемфис можеха да го спрат от време на време, значи и Далас могат.
Третото нещо, което Оклахома трябва да опитат до предела на силите си, е да спрат Дирк Новицки. Но това е невъзможно, така че нека използваме думата да забавят. Понеже Новицки притежава невероятна стрелба и в последните години той все повече и повече атакува коша от дрибъл. А това е донесло само полза както за него, така и за отбора на Далас Маверикс. Трудна задача, определено, но ако Оклахома успеят да я постигнат, може би Дюрант и Уестбрук няма да трябва да бележат по толкова много точки. Но определено би помогнало, ако го направят.
Сега да преминем към Далас и какво трябва да направят те, за да спечелят днешния мач. Първо, всичко започва и свършва с Дирк Новицки. Сърцето и душата на Далас Маверикс още откакто дойде в лигата. И за всичките тези години той е бил основният им играч и лично според мен ще остане и докато се откаже. Но това е тема за след няколко години може би. За тази вечер, Новицки трябва да играе на доста високо ниво, въпреки, че ако Джейсън Тери се включи, както го направи срещу Лейкърс в последния мач и както го направи в първия срещу Оклахома, Маверикс ще имат доста по-голям шанс за победата. Което пък ни довежда до втората цел - Джейсън Тери
И по-скоро - до колко ще може да помогне той на отбора си. Не че е контузен, не, здрав си е като бик човекът. Но дали "Джетът" ще може да полети по същия начин, както го направи в гореспоменатите мачове? Дали ще може да вкарва кош след кош и без значение кой го защитава, гардът отново да бележи? Доста вероятно, но има един човек в противниковия отбор, който би имал доста голям шанс да забави Джейсън Тери - Кей Ди. Кевин Дюрант. Но ако това стане, то ще бъде в доста малка порция, понеже най-малкото, което Далас ще направят в тази ситуация, е да изкарват Тери от заслони и да принуждават Дюрант да го гони през целия мач, което пък от своя страна ще измори Дюрант и Оклахома ще загубят свежестта на най-добрия си играч за късните моменти на мача. Така че този вариант отпада. Оклахома ще трябва да намерят някой друг играч да пази Тери и с малко повече късмет, да го опази.
Третата и последна цел е леко двойна. До колко Далас могат да се справят с несъмнено враждебната публика в Оклахома и до колко могат да удържат Дюрант? Дори и срещу Мемфис, когато всеки път, щом се доближеше на три метра до коша, до него се нареждаха двама-трима защитника, Дюрант успя да отбележи доста точки. Какво ли би направил срещу Далас в същата тази ситуация? Предстои ни да видим, понеже вече ми се спи и не мога да измисля нищо повече :)

Като обобщение:
Ключове за Оклахома Сити:
-Ръсел Уестбрук и способността му да разпределя
-Кевин Дюрант - силен мач
-Дирк Новицки - до колко може да бъде опазен?

Ключове за Далас Маверикс:
-Дирк Новицки - поредният силен мач?
-Джейсън Тери - до колко ще се разиграе и колко ще може да помогне?
-Враждебната атмосфера и опазването на Кевин Дюрант.

Моята прогноза е за победа на Оклахома Сити. Мачът ще бъде завързан, това е без съмнение, най-вероятно разликата ще бъде най-много до 10 точки. Но предимството, което Оклахома имат със надъханата публика и звездата си, която никога не е достигала до тук, е просто твърде голямо за този важен мач. Оклахома с до десет точки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар