неделя, 22 май 2011 г.

Miami Heat vs. Chicago Bulls Game 3 of the Eastern Conference Finals Prediction

Първо да започнем с малко превъртане на касетата към снощния мач. Въпреки че все още не съм имал възможността да го прегледам, това, което пише в сайта на нба ми е достатъчно. Причината, поради която Далас са спечелили мачът, не е била защитата срещу Дюрант или Уестбрук. Дори напротив - и двамата са имали доста добър мач. Не, това, което им е донесло победата, е играта в екип. И разбира се леко неочакваното изригване от Шон Мериън, когото аз очаквах да блесне с изявите си в защита, а не в атака. Но "Матрицата" изненада всички и до голяма степен с негова помощ (вече започвам да изключвам Новицки, Кид и Тери - те са си константи на този етап) Далас водят с 2-1 и отново имат домакинско предимство. За четвъртият мач може би ще пиша утре или вдругиден, в зависимост от настроението ми. Сега обаче на дневен ред е друг мач, който се играе тази вечер и в който е замесен фаворитът ми тази година - Маями Хийт. И звездното трио - Джеймс-Уейд-Бош.
Въпреки очевидното си пристрастие към отбора от Южния бряг, ще се опитам да бъда по-обективен в преценките си. Нека започнем с отбора на Чикаго и какво трябва да направят за да спечелят тазвечершния мач в Маями. На първо време е защитата им срещу пробивите на Леброн и Уейд. И защитата като цяло. Чикаго и Маями са отбори, които поне тази година са известни със своята защита и това ясно си пролича в първите два мача от тази серия. Разликата между двата мача бе, че в първия Чикаго успяха да спрат донякъде Леброн и Уейд, а във втория Маями успяха да спрат Роуз. И така се изравниха мачовете. Но нека се върнем на основната тема - какво имат Чикаго срещу Леброн и Уейд?
Нищо единично, това е сигурно. Едно на едно, тези двамата са смъртоносни. Ако Чикаго позволят на Маями да играят по този начин, предимството ще отиде при вторите. Но атаката към коша не е единственото оръжие на тези двамата. Ако беше само то, то нямаше да има нужда Биковете да се тревожат толкова много. Когато Леброн загрее, тогава той започва да стреля от позиции, от които един средно добър играч няма шанс да вкара. И къде се озовават тези удари? Не, не познахте - озовават се в дъното на мрежата, след чистият кош на играчът от Охайо. И това, комбинирано с адската му физика го правят една от основните заплахи в отбора на Маями.
За Уейд няма какво друго да добавя. Всичко писано за Леброн важи и за него, само че в малко по-малка степен. Все пак никой не може да се доближи до Леброн по физика и по атлетичност, освен може би Дуайт Хауърд. Но той вече не е в сметките, така че на кого му пука?
Второто нещо, което е доста важно за Чикаго, е дали Роуз може да поеме товарът и да изнесе мачът на плещите си. И тук не става въпрос за това дали ще вкара 40, 50, 60 или колкото и там да са точки. Крис Пол, Ражон Рондо, Джейсън Кид, Стийв Неш и още много други са доказали през годините, че не е нужно да бележиш за да доминираш. А със своята скорост, Дерик Роуз може да създава доста добри удари за съотборниците си. А когато Маями се опитат да прекъснат пасовете му, тогава гардът просто се изолира в средата с единицата на Маями и оттам всичко е ясно - кош, фал или и двете наведнъж. Яко, а?
Третото и може би най-важното, е стрелбата от тройката. Във вторият мач Чикаго стреляха в един доста лош процент и до голяма степен това ги потопи, докато в първия бяха доста точни зад дъгата. Ако Корвър, Боганс, та дори и Денг и Роуз стрелят един добър процент от трите точки, Маями ще има доста работа по тройката, което пък може да отвори пространство за пробивите на Роуз. И така атаката на Чикаго ще стане поне с една идея по-лесна.
Нещата, за които Маями трябва да се погрижат в този мач са три. Първо това е голямото трио и колко точки ще успее да отбележи то. Ако поне едно 60-70 точки дойдат оттам, не виждам начин как Чикаго могат да спечелят мача. Разделено на три, това прави по едно 23 точки за всеки. Когато не един, не двама, а цели трима играча стрелят толкова добре, кой точно трябва Чикаго да пазят? А за дабъл тийм на тримата не може и дума да става, най-малкото заради липсата на достатъчно играчи. Максимума е пет, така че сори, ама не става така. В последните мачове обаче, поне аз не виждам много екшън от Бош, макар че крилото бележи своите точки и тихичко си върши работата. Очаквам тази вечер малко повече работа от него, понеже ако Бош се разиграе, това би довело най-малкото до повечко фалове за високите играчи на Чикаго, което пък би помогнало за борбите от страната на Маями, което пък би помогнало на бързите атаки на "Горещите". А бързите атаки са същността на този отбор.
Втората, разбира се, е опазването на Дерик Роуз. На този етап е ясно, че играч като него не може да бъде спрян изцяло. Трябва да вземеш нещо от него, но същевременно с това трябва да му оставиш нещо. В зависимост от това как се развие играта, отборът на Маями ще трябва да избира - стрелба или пробив, пас или удар. Труден избор, особено при играч като Роуз.
Третото и ако не най-важното, то второто най-важно нещо, е точките при бърза атака. Това все пак е същността на Маями. С два от най-бързите играчи в НБА, Маями трябва да излиза на бързи атаки при всеки удобен случай. Разбира се, при противник като Чикаго тези възможности не са нито толкова чести, нито толкова лесни, но Уейд и Джеймс трябва да се постараят да извлекат максималното от тези редки възможности и да ги превърнат в точки за отбора си.

Не гарантирам нито че качеството, нито че количеството на това превю, са добри. Късно е, а исках да пусна тези размишления преди мача. А сега идва ред за прогнозата. В мачовете, в които участва Маями, няма да мога да бъде обективен, понеже винаги ще избирам Маями, така че ще се опитам да го направят малко по-интересно. Винаги, когато избирам този отбор, ще се старая да излагам причините, поради които мисля, че ще победят. Тази вечер победата би отишла при тях, понеже най-малкото имат инерция от последния мач, където Леброн и Уейд изкараха мача и без проблем биха го направили и сега. Второ, те успяха да задържат Роуз под неговото обичайно ниво и това им спечели мача. Защо да не го направят и тази вечер? А колкото и грубо да звучи от моя страна, отборът на Чикаго е малко или много една кула от карти, в която на дъното е Роуз, държейки всичко на плещите си. И ако той бъде повален, всичко пада с него. Теория, доказана в последния мач.

Крайна прогноза: Маями с 5-7 точки. Не виждам причина да бъдат повече. Мачовете от тази серия ще бъдат оспорвани и в повечето случаи печелени с не-повече от 10 точки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар